Hoe spelen merken in op het kerstgevoel van de consumenten?

Tijdens de feestdagen draait het allemaal om een gezellige tijd met vrienden en familie. Deze associaties brengen positieve emoties met zich mee. En bedrijven weten dit maar al te goed. Zo is de wereldberoemde kersttruck van Coca-Cola meer dan een vrachtwagen, de december-beleving in de Intratuin meer dan het lopen door een tuincentrum en de adventskalender van Rituals meer dan een doos vol mini-verpakkingen. In deze blog leggen we je graag meer uit over dit onderwerp.

Coca-Cola, de uitvinder van de kerstman?

De kerstman, een mythisch figuur die rond de kerstperiode cadeautjes uitdeelt aan de kinderen. Zijn wereldwijde bekendheid heeft de kerstman voor een groot deel te danken aan het feit dat Coca-Cola hem vanaf 1931 is gaan gebruiken in haar kerstreclame. Ieder jaar ontwikkelt Coca-Cola een bijzondere campagne om de nostalgische sfeer van kerst over de hele wereld te verspreiden. De kerstman en de campagnes zijn authentiek en consistent, wat zorgt voor een gevoel van betrouwbaarheid, stabiliteit en natuurlijk herkenbaarheid. Coca-Cola geeft je het gevoel dat de tijd stil staat. Het nostalgische gevoel spreekt jong én oud aan, waardoor de doelgroep erg breed is.
Doordat Coca-Cola elk jaar erg consistent is met de decembercampagnes, hebben zij in zekere zin de kerstman inclusief kersttruck geclaimd. Wanneer de kersttruck door het land reist naar diverse steden, trekken menig mensen erop uit om de truck te kunnen bezichtigen. 

''Door een extra fysieke beleving aan te bieden, voelen de consumenten zich (nog) meer verbonden met het merk.''

Het luxemerk van de Lidl

In de wintermaanden zie je ze genoeg: lange, warme en gezellige tv-reclames met een overvloed van kerstgerechten en mensen die samen genieten. Supermarkten kiezen er al een lange tijd niet meer voor om enkel hun decemberaanbiedingen in beeld te brengen. In plaats daarvan presenteren ze liefdevolle en emotionele kerstcommercials. Commercials die inspelen op emoties die bij consumenten blijven hangen. Ook de welbekende Lidl, de supermarkt in het discountsegment, werkt elk jaar keihard aan het neerzetten van een indrukwekkende kerstcommercial. Tijdens deze commercials is er een en al oog voor hun exclusieve merk: Delicieux. Een lijn dat niet van een discounter lijkt te zijn. Met meer dan 500 producten is er voor ieder wat wils. Zij zijn van mening dat luxe voor iedereen hoort te zijn. Consumenten raken verrast door het exclusieve en culinair-ogende assortiment en willen de producten uitproberen. Want, het Delixieux magazine van de Lidl doet niet onder aan het Allerhande magazine van de duurdere concurrent Albert Heijn. Blader jij in deze tijd ook weer door deze magazines?

Tuincentrum of sprookjesbos?

De kerstshow van Intratuin is inmiddels dé Nederlandse bestemming om de voorpret van kerst te ervaren. Deze status hebben ze onder anderen geclaimd door consistentie en exclusiviteit. Al jaren lang tovert Intratuin in de wintermaanden haar tuincentra om tot een winterwonderland. Ruim een jaar van tevoren beginnen de voorbereidingen voor de kerstshow. Intratuin gaat elk jaar weer voor vernieuwing en blijft zo de bezoekers verrassen. Want voor velen is een bezoek aan de kerstshow een jaarlijkse traditie geworden. Ongeacht of consumenten opzoek zijn naar nieuwe kerstslingers of een kerstboom, de kerstshow wordt door velen, jong en oud, niet misgelopen. Zo behelst het feestseizoen zo’n 15% van de jaaromzet van het tuincentrum. Door het inzetten van branding en in te spelen op emoties, heeft Intratuin een heuse hotspot gecreëerd.

Rituals, het perfecte cadeau

Heb jij hem al eens mogen krijgen? Een adventskalender met een prachtig design vol verwenproducten van Rituals? Het is dé marketingtruc in december. Doordat het een tijd is waarbij elk merk reclame maakt, is het moeilijk om jouw product in de spotlights te zetten. Door het nostalgische en warme gevoel van een adventskalender terug te halen, worden de producten op een slimme manier aan de man gebracht.

Het is een hele beleving. Het gevoel dat je vroeger als kind kreeg bij het openen van een nieuw luikje van je adventskalender komt weer helemaal terug. Alleen schuilt er in dit geval een luxe handcrème in plaats van een chocolaatje achter het luikje. Naast de reeds bestaande producten laat Rituals je ook bekend maken met de nieuwste productlijnen. Natuurlijk in de hoop dat jij en/of de ontvanger van de adventskalender uiteindelijk een full-size verpakking zult aanschaffen. Daarnaast zijn de adventskalenders van Rituals slechts tijdelijk verkrijgbaar in een beperkte oplage. Hoe schaarster, hoe ‘hebberiger’ de consumenten ervan worden. Met het lanceren van de fysieke én de online adventskalenders, zijn nieuwe leads en het vergoten van de merkbekendheid van Rituals gegarandeerd.

Werk aan je merk

Wij zijn van mening dat deze merken erin slagen om hun merk te koppelen aan het magische gevoel van kerst. Met een perfect uitgedachte strategie, sterke branding en een dosis consistentie zijn zij een van de sterke spelers in de decembermaand. Zo zie je maar, branding is key. Samen aan jouw branding werken? De koffie staat klaar.